Rozwiń menu
Komunikaty prasowe
13.03.2014
ZAKOŃCZENIE KLUCZOWEGO ETAPU BUDOWY
W czwartek 13 marca na terenie SPZOZ w Łęcznej zakończył się kluczowy etap budowy Dziecięcego Oddziału Leczenia Oparzeń w SPZOZ w Łęcznej. Podczas konferencji uroczyście przekazany został specjalistyczny sprzęt medyczny zakupiony dzięki wsparciu szpitala przez Grupę Azoty Puławy S.A.

- Jesteśmy dumni, że możemy wesprzeć nowopowstający Dziecięcy Oddział Leczenia Oparzeń w Łęcznej, który będzie najnowocześniejszym tego typu oddziałem w Polsce, oraz że znajduje się on tak blisko Puław – powiedział Marian Rybak, Prezes Zarządu Grupy Azoty Puławy S.A. - Filozofia Zakładów Azotowych w Puławach zakłada, że to innowacyjność i rozwój technologiczny jest kluczem do poprawy jakości życia – dodał Prezes Rybak.

W trakcie spotkania po raz pierwszy zaprezentowany został nowopowstający Dziecięcy Oddział Leczenia Oparzeń. Wartość projektu przekracza 1,3 mln. euro. 12-łóżkowy oddział dziecięcy, w tym 2, 3 łóżka do intensywnej terapii, będzie nowoczesny i przyjazny pacjentom oraz ich opiekunom. Rodzice będą mogli być przy dziecku przez cały okres leczenia.

We Wschodnim Centrum Oparzeń, powstanie pierwszy w tej części kraju tak wysoce wyspecjalizowany oddział dla dzieci. Mali pacjenci będą mogli być przyjmowani już w drugiej połowie bieżącego roku – powiedział Krzysztof Bojarski, zastępca dyrektora SPZOZ w Łęcznej.- Obecnie ciężko poparzone dzieci z naszego regionu są transportowane do szpitala w Szczecinie. Po naszej stronie Wisły to będzie pierwszy tego typu oddział, dlatego jesteśmy z niego tak dumni i dziękujemy za każde wsparcie, które pozwala nam na zakup bardzo kosztownego wyposażenia – dodał Krzysztof Bojarski.